ICT Kracht door jongeren!

Het begin
Ons verhaal start in 2016. Jobcoach Laurens Overtoom ontmoette IT-ondernemer Ewout Nijland. Deze laatste wil graag bijdragen aan een oplossing voor de snelgroeiende ICT-afvalberg.  Samen met Laurens ontstond het idee om met jongeren, die vanuit een thuissituatie weer willen opstarten, deze ICT-apparatuur weer een tweede leven te geven.  ‘’Van de bank naar werk’’ zeiden we stoer. Zo werd ICT vanaf Morgen geboren, een social enterprise met een sociale én duurzame missie.

Jongeren naar Werk
Bij ons krijgen jongeren die om wat voor reden dan ook zijn vastgelopen in het onderwijs of werk de kans weer op de rit te komen. Dankzij onze veilige werkomgeving en passend ICT-werkaanbod ontwikkelen zij zich tot ICT-er en stromen uit naar een passende baan of gaan weer naar school. Veel volgen de interne praktijkopleiding Medewerker ICT-support (nivo 2) en doen daarna nog gerichte aanvullende opleidingen. Zo maken zij de kans op een passende baan binnen de ICT zo groot mogelijk!

Duurzaam
Onze partners zijn bedrijven die óf hun afgeschreven ICT-apparatuur in ons investeren en/óf hun ICT-diensten aan ons willen uitbesteden als onderdeel van hun sociale en maatschappelijke doelstellingen. Onze jongeren gaan hiermee aan de slag. Alle ICT-apparatuur wordt bij ons gerefurbished en krijgt een tweede leven of wordt verantwoord afgevoerd. Bij dat laatste werken we samen met bedrijven die daarvoor gecertificeerd zijn. Ook verzorgen wij reparaties van computers. Zo leveren wij een wezenlijke bijdrage aan het verkleinen van de ICT-afvalberg!

Twee vestigingen
In ons bedrijf aan de Marconistraat in Alkmaar werken we met 13 vaste medewerkers, 7 vrijwilligers, 3 MBO-stagiaires en 21 jongeren. Bij deze laatste groep ligt de nadruk veelal op werkritme opdoen, uren opbouwen opleiden en socialiseren. Dit alles binnen hun eigen mogelijkheden.

In onze vestiging in Zaandam werken we met 5 vaste medewerkers en 10 kandidaten die een leerwerktraject volgen. Bij deze vestiging die zich richt op de arbeidsregio Zaanstreek/Waterland is ICT vanaf Morgen een samenwerking aangegaan met Werkom, het leer/werkbedrijf van de gemeenten Zaanstad en Purmerend. Werkom selecteert kandidaten die in aanmerking komen voor een leer/werktraject in de ICT. Bij ons doen deze kandidaten kennis en werkervaring op en worden door ons begeleid naar een betaalde baan.

'Een win-win situatie', volgens Werkom-directeur Yolanda Hoogtanders. 'Deze samenwerking biedt werkzoekenden een begeleid leer/werk-traject dat aansluit bij de huidige en toekomstige arbeidsmarkt. Hierna hebben onze kandidaten een grotere kans op het vinden van een passende baan.'

Maatschappelijke winst
ICT vanaf Morgen is een social enterprise. Bij ons staat de maatschappelijke missie voorop: impact first! Net als gewone bedrijven leveren wij producten en diensten, maar geld verdienen is geen hoofddoel; het is een middel om de wereld een beetje beter te maken.

'Wij stellen alles in het werk om jongeren de kans te geven zich te ontwikkelen binnen ICT vanaf Morgen. Zo geven we invulling aan onze missie: zoveel mogelijk jongeren van de bank naar werk! Jonge mensen verder helpen en de wereld duurzamer maken, dát is wat ons gelukkig maakt,' aldus Laurens Overtoom, bestuurder van ICT vanaf Morgen.'

Ons verhaal

IVM-Portretten-Laurens-Groen

Vragen? Mail naar Laurens Overtoom

'Ik ben als directeur verantwoordelijk voor het sociaal beleid bij ICT vanaf Morgen. Hoe mooi is het om met deze jongeren aan de gang te gaan en zo hun talenten te ontdekken? Jonge mensen verder helpen en de wereld duurzamer maken, dat is wat mij gelukkig maakt.'lovertoom@ictvanafmorgen.nl