Autisme en mijn weg naar een leuke baan

De NVA Autismeweek wordt ieder jaar georganiseerd rond 2 april. Deze dag is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Wereld Autisme Dag. Dé dag waarop autisme wereldwijd in de schijnwerpers staat. Niet voor niets want in ons land kampen zo’n 190.000 mensen met autisme.  Bij ICT vanaf Morgen komen vele jongeren met autisme binnen.  Zij gaan in onze veilige werkomgeving  met goede begeleiding en structuur aan de slag met ICT. Drie jaar geleden kwam Oguzhan eens kijken op de Marconistraat .

Oguzhan volgde jaren geleden een MBO opleiding ICT Beheer maar moest deze onderbreken vanwege de ziekte van Pfeiffer. Hij vertelt: “Toen ik thuis zat werd de opleiding opgeheven en kon ik deze alleen in Utrecht nog afronden. Dat werkte niet en dit was het begin van een lange periode thuis zitten. Tijdens mijn laatste stage hielp ik, als enige Turks sprekende student, de schoolpsycholoog tijdens zijn gesprekken met vertalen. Hier merkte ik dat het werken met jongeren mij aansprak. En toen ik opnieuw startte met een opleiding werd dat de opleiding tot Sociaal Maatschappelijk Dienstverlener. Helaas kwam hier het echte begeleiden van jongeren niet aan bod en ook deze opleiding heb ik niet afgemaakt. Opnieuw thuis… Ik heb werken op Schiphol en nog wat andere banen geprobeerd maar steeds liep ik tegen een muur.“

Haltewerk en het WNK (nu Zaffier) kwamen in actie en testten Oguzhan op autisme. Met deze diagnose kon gerichter gezocht worden naar een goede werkplek. Een aantal leerwerkplekken werden geprobeerd zo ook uiteindelijk ICT vanaf Morgen.

“Ik had in het begin helemaal geen zin”, geeft Oguzhan toe maar zette door. Beginnend met 2 dagen per week vanuit het WNK naar nu een full time baan als Assistent Voorman in dienst van ICT vanaf Morgen. Is dat geen succesverhaal?!! “Nu doe ik wat ik ook echt leuk vind: jongeren begeleiden. En een groot voordeel is dat ik hen goed snap omdat ik zelf uit zo’n situatie kom“.

Heb je nog hinder van je autisme vraag ik hem. “Leven en werken met autisme is prima te doen als de omgeving geschikt is. Ik woon nu nog bij mijn ouders en wil graag op mijzelf wonen maar doorloop mijn dagen heel gestructureerd en zou daarom niet met iedereen kunnen samenwonen. Op het werk vind ik sociale contacten met mensen die ik niet ken lastig maar met mijn collega’s gaat het heel goed“.

Dat kan ik als collega onderschrijven, het is fijn samenwerken met je!

Deel dit bericht: