Afgelopen vrijdag publiceerde het Utrecht Sustainability Institute een rapport over de steeds grotere ICT-afvalberg die wij creëren in Nederland. Vanaf dit jaar worden zo’n 50 miljoen producten jaarlijks afgeschreven, een enorm probleem dus, waarvan alle serieuze media bericht maakten. Wat doen we hieraan?
Het Utrecht Sustainability Institute (USI) werkt aan duurzame kennis, innovatie en impact. Het beantwoordt kennisvragen en ontwikkelt kansen voor duurzame innovatie. Dit doet USI met collega-onderzoekers, ondernemers en overheden. Samen werken zij aan de energietransitie, duurzame mobiliteit, klimaatadaptatie, biodiversiteit en circulariteit.
De Nederlandse ICT-keten staat garant voor een continue groeiende stroom aan afgeschreven ICT-hardware. Vanaf dit jaar danken we gezamenlijk ruim 50 miljoen ICT hardware producten af. Om de toenemende digitalisering in de Nederlandse samenleving haalbaar en duurzaam te maken is het bevorderen van circulariteit in de ICT-keten cruciaal. Met een jaarlijks inkoopvolume van 43 miljoen ICT-producten heeft vooral het Nederlands bedrijfsleven grote impact en kan het de transitie naar circulariteit in de keten versnellen om zo de regionale ambitie van 100% circulaire inkoop in 2030 te realiseren.
ICT-sector als één van meest vervuilende sectoren
De Nederlandse ICT-hardwarestapel groeit jaarlijks met vijf miljoen producten en per jaar worden er 860.000 ICT-producten méér weggegooid dan het jaar ervoor. Met een ‘voorraad’ van 247 miljoen ICT-producten in 2018, een jaarlijkse stijging van vijf miljoen producten met een gemiddelde afschrijvingstermijn van 5 jaar, komen er vanaf 2021 jaarlijks ruim 50 miljoen ICT-producten ‘vrij’. ICT is daarmee hard op weg één van de meest vervuilende sectoren te worden.
Consuminderen, levensduurverlenging, hergebruik en refurbishment
De maatschappij moet versneld circulaire ICT hardware omarmen om tot verdere broeikasgasreductie te komen. Ook voorkomt circulariteit in ICT hardware dat schaarse materialen afkomstig van kritieke grondstoffen uitgeput raken. Circulaire oplossingen zoals consuminderen, levensduurverlenging, hergebruik en refurbishment blijken essentieel om de CO2-footprint van ICT binnen de perken te houden en bieden volop kansen voor ondernemers, om structureel minder hardware aan te schaffen, meer in te zamelen, repareren of verbeteren, en terug in de Nederlandse economie te brengen.
Hergebruik en refurbishment: ICT vanaf Morgen!
ICT vanaf Morgen werkt aan een betere wereld door met een duurzaam oog ICT-diensten te verlenen. Zo verduurzamen wij door afgeschreven ICT-apparatuur van bedrijven te refurbishen of als dat niet meer mogelijk is, af te voeren via een verantwoorde én gecontroleerde afvalstroom. Onderwijs of particulieren kunnen bij ons terecht voor een uitstekende, refurbished laptop.
Een win-win-win situatie: zo help je jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt aan prima werk in de ICT, hebt de beschikking over een prima laptop (bijvoorbeeld) en de wereld wordt er beter/schoner van.
Bron en dank: website USI.
'Wij zijn een ICT-bedrijf. Wij hebben kennis in huis, zijn een volwaardige ICT-professional. Of het nu gaat om het repareren van computers, het refurbishen van laptops, het organiseren van werkplek-migratie of een beter wifi-netwerk in je organisatie: wij kunnen het. Ik regel de dagelijkse gang van zaken en ben tevens verantwoordelijk voor de webwinkel-activiteiten. Wij staan voor je klaar en als je vragen heeft of een offerte wilt ontvangen: mail mij!'
Meer weten? Bel 072) 30 30 343 of stuur een e-mail naar: info@ictvanafmorgen.nl
Marcel van Basten, bedrijfsleider
Je winkelwagen is momenteel leeg.